12 Αυγούστου 2012

Η μαφία ...του χαλκού έχει απλώσει τα δίχτυα της σε όλο τον κόσμο.


Ένα νέο “παράθυρο” λείας έχει ανοίξει εδώ και καιρό για επιτήδειους ληστές: οι κλοπές μετάλλων. Στόχος των ομάδων που κλέβουν χαλκό είναι εταιρίες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, αλλά και λατομεία, σχολεία, οικοδομές και παλιά απομονωμένα σπίτια. Το φαινόμενο έχει διογκωθεί, καθώς και η τιμή του χαλκού έχει πάρει για τα καλά την άνοδο. 

Ανακοινώσεις της Αστυνομίας σκιαγραφούν εκτός από το μέγεθος του προβλήματος και τις ομάδες των ληστών.

  Πριν από λίγες μόνο ημέρες, στις 4 Ιουλίου, η αστυνομία συνέλαβε δύο ληστές, ελληνικής καταγωγής, με ένα τόνο χαλκού στην κατοχή τους. Ο χαλκός ήταν υπό μορφή καλωδίων και μπαρών ασφαλείας των δρόμων. Στις 5 Ιουλίου κάποιοι έκλεψαν ότι μεταλλικό είχε στην αποθήκη του ο πρώην δήμαρχος Τρικάλων, Κώστας Παπαστεργίου. Στις 6 Ιουλίου σε σχολείο της Καλύμνου κάποιοι αφαίρεσαν όλους τους σωλήνες θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αστυνομίας, το φαινόμενο των “κυνηγών μετάλλων”, όπως έχουν ονομαστεί, είναι σε έξαρση καθώς η τιμή του χαλκού έχει εκτοξευθεί στα 5 ευρώ το κιλό.

Οι ληστείες γίνονται εκτεταμένα σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε περιοχές χωρίς κίνηση, όπως χωράφια. Επειδή δρούν σε οργανωμένες ομάδες εκτός από τις κατηγορίες για την κλοπή, οι ληστές μπορούν να επιβαρυνθούν και με κατηγορίες οργανωμένου εγκλήματος, όπως και εγκλήματος κατά συρροήν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, αναφορικά με το προφίλ των ληστών, κατά κύριο λόγο πρόκειται για Ρομά, ενώ στα κυκλώματα ληστών είναι Έλληνες, Πακιστανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Μάλιστα, ανάλογα με το θράσσος αλλά και την “εμπειρία” της κάθε ομάδας, οι στόχοι διαφέρουν: οι πιο οργανωμένοι χτυπούν οργανισμούς, όπως η ΔΕΗ, ενώ οι πιο “ερασιτέχνες” κλέβουν οικοδομές, λάστιχα, και καλώδια.

Η ΔΕΗ είναι αυτή που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, οι ληστές με κίνδυνο της ζωής τους λόγω της έντασης του ρεύματος, δένουν τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ με αυτοκίνητο, τον ξηλώνουν, μετά τον ανοίγουν και παίρνουν ότι έχει μέσα, όπως πηνία και καλώδια. Ο κάθε μετασχηματιστής κοστίζει στην ΔΕΗ περίπου πέντε χιλιάδες ευρώ, και αξίζει να σκεφθεί κανείς ότι ο αριθμός των κλεμμένων μετασχηματιστών ξεπερνά τους 250, άρα μιλάμε για τουλάχιστον 1.250.000 ευρώ χωρίς τα έξοδα εγκατάστασης και μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν εξιχνιαστεί.
Η ΔΕΗ έχει πλέον σχεδιάσει να κάνει καλύτερη εγκατάσταση μετασχηματιστών μέσα σε κλωβό δηλαδή και όχι μέσα σε κουτιά, όπως μέχρι τώρα. Επίσης, έχει την πρόθεση να εγκαταστήσει συναγερμούς που θα ειδοποιούν τις αρχές με την παραμικρή δόνηση.

Ακόμη, έχει υπάρξει συνεργασία με την Αστυνομία για να αποτραπούν άλλα περιστατικά αλλά και για να εντοπιστούν οι δράστες. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει και η ΕΛ.ΑΣ., εκπρόσωπος της οποίας μάλιστα δήλωσε στο tvxs.gr ότι έχει υπάρξει εντολή και για την φύλαξη των γραμμών του ΟΣΕ, χωρίς αυτό να είναι εφικτό λόγω του μεγέθους του δικτύου των σιδηρογραμμών.

Αρκετά είναι και τα περιστατικά, όμως, που έχουν γίνει κλοπές και από κατοικίες πολιτών. Εκεί ανοίγουν τα κουτιά της ΔΕΗ και παίρνουν το περιεχόμενο ή απογυμνώνουν τα καλώδια του ΟΤΕ αφήνοντας έτσι ένα σπίτι χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, υπάρχει η προτίμηση στις εξοχικές κατοικίες, επειδή είναι πιο απομονωμένες.

Οι ληστές, αφού κλέψουν τη λεία τους, την καίνε ώστε να απομονώσουν τον χαλκό και να τον πουλήσουν με το κιλό. Η πώληση δεν γίνεται σε εταιρίες χυτηρίων καθώς εκεί ο υπεύθυνος κόβει τιμολόγιο για κάθε ποσότητα που αγοράζει. Έτσι ο κίνδυνος είναι μεγάλος για να εντοπιστεί ο ληστής. Απεναντίας, οι ληστές προτιμούν μάντρες σκραπ, όπου ο έλεγχος δεν υπάρχει, πουλώντας βέβαια σε μικρότερη τιμή (1 ευρώ λιγότερο το κιλό).

Αν και οι συλλήψεις που έχουν γίνει για αυτά τα περιστατικά είναι πολλές δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία ούτε του ακριβούς συνολικού μεγέθους της ζημιάς αλλά ούτε και ποσοστιαία προσέγγιση των συλλήψεων καθώς η περίπτωση της κλοπής μετάλλων εντάσσεται στην γενικότερη κατηγορία των κλοπών και όχι μεμονωμένα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όμως, τονίζουν ότι ότι πλέον το φαινόμενο έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Πηγή:tvxs.gr

Έκλεβαν σχάρες από τα φρεάτια χωριού της Ευρυτανίας
ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

Πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν την επιδρομή τους στα… φρεάτια όμβριων υδάτων στην περιοχή Βράχα της Ευρυτανίας, έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών τρεις νεαροί τσιγγάνοι που είχαν ήδη «σηκώσει» τρεις μαντεμένιες σχάρες και τις είχαν φορτώσει στο φορτηγό τους! Οι αστυνομικοί που….εντόπισαν τους τρεις «κυνηγούς» μετάλλων ηλικίας 31, 28 και 26 χρόνων και σταμάτησαν για έλεγχο το φορτηγό τους, βρήκαν στην καρότσα τις σχάρες που είχαν αρπάξει λίγες ώρες νωρίτερα από την κεντρική επαρχιακή οδό Βράχας– Φουρνάς. Αν και τις είχαν καταστρέψει ολοσχερώς στην προσπάθειά τους να τις ξεκολλήσουν, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας τις αναγνώρισε και του επιστράφηκαν!

Οι δράστες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας που τους άσκησε δίωξη για κλοπή και έδωσε προφορική εντολή να αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο, η έρευνα της Ασφαλείας Καρπενησίου συνεχίζεται για να εξακριβωθεί αν έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες κλοπές στην ευρύτερη περιοχή.

Ποιά είναι η θέση της Επιτρόπου της Ε.Ε. για το θέμα :

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström:

Η Επιτροπή γνωρίζει ότι η κλοπή μετάλλων εν γένει και χαλκού ειδικά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σιδηροδρομική κυκλοφορία. Ενώ η Επιτροπή δεν διαθέτει ενδελεχή επισκόπηση της κατάστασης σε όλα τα κράτη μέλη, τα διαθέσιμα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των περιστατικών συνδέεται στενά με την τιμή του χαλκού στη διεθνή αγορά και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εγκλημάτων διαπράττεται από τις καλούμενες «κινητές (πλανόδιες) εγκληματικές ομάδες» (ΚΕΟ).

Σε επίπεδα ΕΕ, έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα. Η Επιτροπή διευκόλυνε τη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου σημείων επαφής ειδικευμένων σε διοικητικές προσεγγίσεις για την πρόληψη της εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων που διαπράττονται από τις ΚΠΟ. Με τη βοήθεια της Ευρωπόλ, θα προωθήσει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών για την αποσόβηση των κλοπών μετάλλων, όπως οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης των εμπόρων παλαιών σιδερικών και των επαγγελματικών τους ενώσεων, την εισαγωγή της αρχής «γνώριζε τον πελάτη σου» κατά τις αγοραπωλησίες χαλκού από τους εμπόρους παλαιών σιδερικών ή με την εισαγωγή συστήματος πιστοποιητικών.

Εξάλλου, τα εγκλήματα που διαπράττονται από τις ΚΠΟ περιλαμβάνονται στις 8 προτεραιότητες του πολυετούς «κύκλου πολιτικής Harmony»[1] σκοπός του οποίου είναι η αντιμετώπιση των πλέον σημαντικών εγκληματικών απειλών μέσω της βέλτιστης συνεργασίας μεταξύ των σχετικών υπηρεσιών των κρατών μελών, των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, καθώς και των σχετικών τρίτων χωρών και οργανισμών.

Metal Alert

Αναφορά περιστατικού κλοπής μεταλλικών αντικειμένων από πιστοποιημένους χρήστες

Πιστοποιημένοι χρήστες δύνανται να αναφέρουν περιστατικά κλοπής μεταλλικών αντικειμένων, καθώς και να προσθέτουν φωτογραφίες του κλεμμένου υλικού, χρησιμοποιώντας την σχετική φόρμα στο σύστημα «Κλοπή Μετάλλων». 

Όλες οι αναφορές που καταχωρούνται εξετάζονται από τον Διαχειριστή του Συστήματος και εφόσον εγκριθούν, εισάγονται και δημοσιεύονται στο σύστημα. Είναι πιθανόν ότι ο Διαχειριστής του συστήματος, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης της καταχώρησης, θα επικοινωνήσει μαζί σας για τυχόν διευκρινίσεις ή/και περισσότερες πληροφορίες.


« Police-Private Partnership to Tackle Metal Theft - Pol-PRIMETT»  
(Το Έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "PREVENTION OF AND FIGHT AGAINST CRIME"  σε ποσοστό 70% και από την  ERFC σε ποσοστό 30%.)

 (Συνεργασία Αστυνομικών Αρχών-Ιδιωτικού Τομέα για την αντιμετώπιση της κλοπής Μετάλλων) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εγκληματικότητας» (European Commission, Directorate General Justice, Freedom and Security). 

 Το δίκτυο αυτό αποτελείται από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς , και αποσκοπεί στην επαύξηση της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων φορέων και χωρών, στην διάδοση της τεχνογνωσίας και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Βρετανία (επικεφαλής εταίρος),  η Ιταλία (Agenfor Lombardia, Ρώμη), η Ισπανία (Region of Valencia & Valencia Local Police, Βαλένθια) η Βουλγαρία (Εuropean Institute, Σόφια) και η Ελλάδα (ΕRFC, Aίγιον), ενώ συμμετοχή έχει και η Ολλανδία μέσω της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Σιδηροδρόμων (Railpol).

Το Pol-PRIMETT έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 3 ετών και υλοποιείται μέσω ενός δυναμικού συνεργατικού σχηματισμού μεταξύ του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, στοχεύοντας στην διερεύνηση του προβλήματος της κλοπής μετάλλων.

Η κλοπή μετάλλων είναι ένα διεθνές πρόβλημα το οποίο καλλιεργείται από το οργανωμένο έγκλημα μετακίνησης αγαθών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και το οποίο απειλεί τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης. Υπάρχουν κενά στην πληροφόρηση σε ευρύ φάσμα θεμάτων επί παραδείγματι οι αστυνομικές αρχές πολύ λίγα γνωρίζουν σχετικά με δραστηριότητες σε άλλες χώρες, ή σχετικά με προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας σε διεθνή βάση. Η δυσκολία κατασταλτικής λειτουργίας του νόμου σε διασυνοριακό επίπεδο αποτελεί εμπόδιο στην καταπολέμηση του εγκλήματος της κλοπής μετάλλων, και οι εγκληματίες πάντοτε θα έχουν το πλεονέκτημα εκτός εάν δοθεί έμφαση στη διεθνή προσπάθεια, η οποία ενθαρρύνει την διασυνοριακή και διακλαδική συνεργασία. 

 To Pol-PRIMETT θα παράσχει μια διεθνή προοπτική στο πρόβλημα και θα προτείνει στρατηγικές και λειτουργικές λύσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στις χώρες των εταίρων του έργου. Οι στόχοι του συνοψίζονται στα παρακάτω:

·         Καταπολέμηση της κλοπής μετάλλων σε διακρατικό επίπεδο, ώστε να παραχθούν για κάθε διαφορετική χώρα προφίλ προβλημάτων, και τα οποία θα μπορούν να συγκριθούν με σκοπό την αμοιβαία κατανόηση και την διασυνοριακή συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

·         Διερεύνηση και ανάπτυξη οριζοντίων προσεγγίσεων και σχεδίων αντιμετώπισης στις προκλήσεις του φαινομένου, περιλαμβανομένων ομάδων από εξειδικευμένους νομικούς, άλλων δημόσιων φορέων, του ιδιωτικού τομέα και εφαρμοσμένης τεχνολογίας.

·         Ανάπτυξη μιας επικοινωνιακής στρατηγικής από όλους τους εταίρους για την μείωση, ανίχνευση και αποτροπή της κλοπής μετάλλων, στήριξη πρωτοβουλιών σχετικά με καταστολή και μείωση της εγκληματικότητας, ταυτοποίηση και διάχυση καλών πρακτικών

·         Διερεύνηση και αξιολόγηση της συμμετοχής του οργανωμένου εγκλήματος στην κλοπή μετάλλων.

·         Διοργάνωση μιας σειράς από διακρατικές συναντήσεις ώστε να βελτιωθεί η επιχειρησιακή συνεργασία, η κοινή κατανόηση και η διάχυση καλών πρακτικών.

Δημιουργία μιας κληρονομιάς συνεργασίας και καλών πρακτικώ.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers