7 Ιανουαρίου 2010

Τον Φεβρουάριο παρουσιάζεται το πρόγραμμα δράσης του ΥΠΕΚΑ για την Αττική

Με δεδομένη την ανάγκη για επείγουσες πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ στα μεγάλα περιβαλλοντικά μέτωπα της Αττικής, κάθε είδηση από επίσημη πηγή αποτελεί για εμάς, τους κατοίκους της περιοχής, πρώτο θέμα.
Αποτελεί είδηση λοιπόν ότι το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να ασχοληθεί με την Αττική και ότι τον Φεβρουάριο θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης, με στόχο την υλοποίησή του μέχρι το 2014.

Απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύεται στο ένθετο της εφημερίδας "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ" (6/1/2010) παρουσιάζεται στη συνέχεια.

Αναφέρει η Υπουργός ότι "Ένα τμήμα των παρεμβάσεών μας θα ενταχθεί στην πρότασή μας για το νέο Ρυθμιστικό και παράλληλα θα ανοίξουμε 4-5 θέματα τα οποία θα δρομολογήσουμε μέσα στο 2010. Το παραλιακό μέτωπο, την προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής, τις διαδρομές πρασίνου, τις υποβαθμισμένες γειτονιές.

Συμπληρώνονται τρεις μήνες από τη συγκρότηση του αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πώς θα το βαθμολογούσατε;

Η βαθμολογία είναι πολύ σχετική. Μόνο η σύσταση του υπουργείου αυτού θέλει μια μεγάλη προσπάθεια για να βάλει κάποιους ανθρώπους μαζί να δουλεύουν με μια συν αντίληψη για τα θέματα, γιατί μέχρι στιγμής τα δυο αυτά υπουργεία ήταν λίγο αντικρουόμενα και θεωρούσαν ότι είχαν και αντικρουόμενα συμφέροντα - με την έννοια του δημόσιου συμφέροντος - να υπηρετήσουν. Όχι ότι αυτό έχει αμβλυνθεί, έχει λυθεί, αλλά βρισκόμαστε σε κάθε περίπτωση σε μια Βάση όπου κοιτάμε πώς θα δουλέψουμε τον επόμενο χρόνο μαζί. Άρα αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για να μπορέσει κανείς να το αξιολογήσει/ έχει γίνει όμως αποδεκτό.

Υπάρχει σε κάποιους ανθρώπους μέσα στο υπουργείο, ιδιαίτερα στο Περιβάλλον, μια αίσθηση: «λες κάποια πράγματα να γίνουν;». Δηλαδή, βγάζουν πράγματα από το συρτάρι και μου τα φέρνουν, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό ως κίνηση.

Το δεύτερο είναι ότι προσπαθήσαμε αυτό το διάστημα να κάνουμε κάποια πράγματα και να φανούν, παράδειγμα τα δυο νομοσχέδια, για τα καμένα της Αττικής και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να δώσουμε δυο διαφορετικά στίγματα.

Το ένα είναι της περιβαλλοντικής προστασίας με αυστηρούς όρους, να δώσουμε ένα μήνυμα ότι τέρμα η αυθαιρεσία στα καμένα δάση. Το άλλο νομοσχέδιο είναι για την ανάπτυξη, αξιοποιώντας τον ήλιο και τον αέρα ως φυσικούς πόρους και μέρος του εθνικού μας πλούτου. Η επιλογή και των δύο δεν ήταν τυχαία/ Ήταν ακριβώς για να σηματοδοτήσει τις δυο γραμμές με τις οποίες θα προχωρήσει το νέο υπουργείο.

Στον τομέα της εξοικονόμησης θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες τρία μεγάλα πακέτα για τον ενεργειακό κανονισμό στα κτίρια, τους ενεργειακούς επιθεωρητές και δράσεις για την εξοικονόμηση.

Στο σχέδιο νόμου για τα καμένα είχατε αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στη στρατηγική για την ενέργεια από συνδικαλιστές.

Όσον αφορά τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, έχει γίνει μια συζήτηση σε βάθος και νομίζω ότι έχουμε βρει μια κοινή βάση. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι μια από τις τέσσερις συνιστώσες που ενεργειακού μας δυναμικού είναι οι ΑΠΕ, και η ΔΕΗ πρέπει να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό και να μην περιχαρακωθεί μόνον στο λιγνίτη ή στο φυσικό αέριο, αυτό το θέλουν και ίδιοι. Επομένως νομίζω ότι οποιαδήποτε επιφυλακτικότητα και καχυποψία έχει αρθεί και βεβαίως θα δοκιμαστούμε στην πορεία με τις σχέσεις μας.

Η αντίδραση δεν ήταν, πάντως, για το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ. Για το νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής νομίζω ότι και εδώ βάζουμε μια τομή στον τρόπο που γίνονταν τα πράγματα μέχρι τώρα. Και πράγματι η τομή αυτή είναι βαθιά. Και έχει ένα κόστος το να λες: «σταματάω για έναν χρόνο την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών στην περιοχή που έχει καεί». Και αυτό είναι κατανοητό. Και μάλιστα με μια διοίκηση, με ένα κράτος που μέχρι σήμερα δεν υποστήριζε, δεν σεβόταν τα χρονικά όρια που έβαζε.

Επομένως, είναι μια δοκιμασία για όλους μας για να πετύχουμε. Γιατί πρέπει να τηρηθούν τα χρονικά όρια για να μπορέσει να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Από την άλλη όμως νομίζω ότι αυτό εκφράστηκε και προεκλογικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου. Πρέπει να πάρουμε ως κοινωνία το μήνυμα συνολικά ότι η αυθαιρεσία, η παρέκκλιση από τον νόμο σταματάνε. Επομένως, κατανοώ ανησυχίες, αγωνίες και θα τις συζητήσουμε. Νομίζω, όμως, ότι το νομοσχέδιο είναι επιλογή της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και επομένως θα προχωρήσει.

Να επιστρέψουμε στην Αθήνα, γιατί, μετά τα καμένα της Αττικής και την προώθηση των ΑΠΕ, είχατε πει ότι τρίτος στόχος είναι οι παρεμβάσεις στην Αττική.

Το 2004 η Αττική έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Έτσι, τον Φεβρουάριο θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα δράσης για την Αττική, με στόχο την υλοποίησή του μέχρι το 2014, δέκα χρόνια μετά το 2004.Ένα τμήμα των παρεμβάσεών μας θα ενταχθεί στην πρότασή μας για το νέο Ρυθμιστικό και παράλληλα θα ανοίξουμε 4-5 θέματα τα οποία θα δρομολογήσουμε μέσα στο 2010.

Το παραλιακό μέτωπο, την προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής, τις διαδρομές πρασίνου, τις υποβαθμισμένες γειτονιές.

Πρέπει να δώσουμε στην Αθήνα λίγο αέρα και αυτό μπορεί να γίνει εάν εκμεταλλευτούμε τον δημόσιο χώρο ως δημόσιο, εάν τα πάρκα τα αξιοποιήσουμε ως πάρκα.
Πρέπει να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, πρέπει να δούμε το θέμα με το Γουδή, το Ελληνικό, το πάρκο Τρίτση.

Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια για τη χρηματοδότηση των αναπλάσεων. Με νομοθετική ρύθμιση θα γίνει το Πράσινο Ταμείο, από πόρους του ΕΤΕΡΠΣ και του Ταμείου Δασών, αλλά και την αξιοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί αυτά τα έργα, αλλιώς δεν θα έχουμε τρόπο να τα κάνουμε.

θα έχετε πετύχει εάν...

Κάτι το οποίο είναι για μένα πράγματι στοίχημα είναι η απελευθέρωση του τομέα των ΑΠΕ. Νομίζω ότι αυτό θα δώσει μια άλλη προοπτική στη χώρα μας και αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά. Και αυτό θα ήθελα να είναι από τα πράγματα που θέλω να δω να δρομολογούνται. Και χαίρομαι που ξέρω ότι κάθε μέρα κάτι έχει προχωρήσει, έστω και μικρό.

1 σχόλια:

Δημήτριος Σωτηρίου on 8/1/10, 9:54 μ.μ. είπε...

Υποθέτω ότι πρόκειται για συνέντευξη της κας υπουργού.

Γιατί άραγε δεν αναφέρει το Αττικό Πάρκο και την περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 της Βραυρώνος (περιορίζομαι σε αυτά προς το παρόν);

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers