10 Φεβρουαρίου 2010

(Ι) Φόβοι για μεταφορά των αποβλήτων με βυτία από τον Ασωπό στη Μεσσαπία! (ΙΙ) Ημερίδα ΤΕΕ για τον Ασωπό.

Την παράνομη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων από τις βιομηχανίες στον Ασωπό εξετάζουν οι ειδικοί για να εξηγήσουν τη ρύπανση της Μεσσαπίας.


Έπειτα από τη χθεσινή αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που εντοπίζει υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια ύδατα της Εύβοιας, έρχονται στο φως τα πρακτικά συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κατά την οποία ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος παραδέχεται πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα απόβλητα να μεταφέρονται με βυτία από τον Ασωπό στη Μεσσαπία.

Στη συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, ο γενικός επιθεωρητής κ. Μέρκος επισημαίνει πως «υπάρχει σοβαρό ζήτημα ακόμη για το πόσιμο νερό. Διανέμεται νερό από δεξαμενές εμφιαλωμένο. Δυστυχώς, σε νερό που διατίθεται στην περιοχή των Μεσσαπίων της Εύβοιας διαπιστώθηκαν απαράδεκτα υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου. Κατά πάσα πιθανότητα στη Μεσσαπία μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού».
«Τα φέρνουν με βυτία»
Επιπλέον ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος αναφέρει πως ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν βυτία στα οποία τοποθετούσαν μισά αστικά και μισά βιομηχανικά απόβλητα, ή αναμείγνυαν τις επικίνδυνες ουσίες με οικοδομικά ή απορροφητικά υλικά και στερεά απόβλητα. «Τα έχουμε βρει πλέον, τα βρίσκουμε στη Μεσσαπία σε περιοχή όπου δεν δικαιολογείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα να βρίσκουμε συγκεντρώσεις χρωμίου σε νερό γεωτρήσεων που υδροδοτεί περιοχές, κοινότητες (με) τιμές 130», είπε ο κ. Μέρκος. Σημειώνεται πως το όριο του ολικού χρωμίου για το πόσιμο νερό ανέρχεται στα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το εξασθενές χρώμιο στις καρκινογόνες ουσίες.
Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γαία κ. Νίκος Χασάνδρας, στις 7 Δεκεμβρίου 2008 εντόπισε περίπου 300 τόνους αποβλήτων σε σακιά στο δάσος Τριάδας. «Έχουν χρώμιο, κάδμιο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα και σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας εκλύουν τοξικά εύφλεκτα αέρια. Μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί μόνο 70 τόνοι. Οι υπόλοιποι παραμένουν στη θέση τους, ριγμένοι σε αρκετά σημεία του δάσους κοντά στο δρόμο εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ακόμη 50-60 τόνοι έχουν βρεθεί στη θέση Κουτσουρή, προς το διαμέρισμα Σταυρού και στη θέση Καμαρίτσα, εκεί όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ποσότητα καθώς είναι θαμμένα», είπε ο κ. Χασάνδρας.

Σε αναλύσεις που διέθεσε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Μεσσαπίων κ. Αντώνης Μπαζώτης, φαίνεται ότι σε δείγματα που ελήφθησαν στις 16 Δεκεμβρίου 2009 από το δίκτυο ύδρευσης του δημοτικού διαμερίσματος Ψαχνών δεν ανιχνεύθηκαν μετρήσιμες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφονται σε γεώτρηση συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου της τάξεως των 242 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νερού, ενώ προκύπτει πως ποσότητες της καρκινογόνου ουσίας περνούν και σε καλλιέργειες μαρουλιών, λάχανων, καρότων και σκόρδων.

Παράλληλα ο γενικός επιθεωρητής κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής επισημαίνει το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν οι κάτοικοι του Ωρωπού που πίνουν νερό από γεωτρήσεις κοντά στις εκβολές του Ασωπού. «Σε εκείνο το σημείο εξακολουθούν οι κάτοικοι να ποτίζουν τα αμπέλια τους και να πίνουν νερό από γεωτρήσεις που δυστυχώς είναι επιβαρημένες», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλληλογραφία μεταξύ της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και του ΥΠΕΚΑ κοινοποιεί τα πρακτικά της συνεδρίασης της 27ης Ιανουαρίου και αναφέρει την πρόθεση να πραγματοποιηθεί επείγουσα συνάντηση της Επιτροπής ώστε να εξεταστεί το δίπτυχο «Ασωπός- Μεσσαπία».

«Δεν ελέγχονται»
Όσον αφορά τους «παραγωγούς» των επικίνδυνων αποβλήτων, ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι στην περιοχή του Ασωπού εντοπίζονται περίπου 400 βιομηχανικές δραστηριότητες. «Υπάρχουν και δορυφορικές δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου, οι οποίες δεν είναι αδειοδοτημένες και οι οποίες προκαλούν ενδεχομένως και σοβαρότερη ρύπανση γιατί δεν ελέγχονται», δήλωσε ο κ. Μέρκος και επισήμανε πως η υπηρεσία του έχει διενεργήσει 180 επιθεωρήσεις από το 2007 στην περιοχή και έχει εισηγηθεί πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ στους παραβάτες. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα είναι ελάχιστα τα σχετικά αποτελέσματα. Κατά την κρίση αυτών των παραβάσεων, συνήθως οι παραβάτες απαλλάσσονται γιατί δεν τεκμαίρεται με αυστηρά ποσοτικοποιημένο τρόπο αν και κατά πόσο ρύπανε», τόνισε ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος.
ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ
Από έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου προκύπτει πως ποσότητες εξασθενούς χρωμίου περνούν και σε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών

Ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα της περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου και ειδικότερα του Ασωπού έγινε το Σάββατο 6/2/2010 στην Ημερίδα του ΤΕΕ

Δελτίο Τύπου
ΤΕΕ με τα συμπεράσματα της ημερίδας για τον Ασωπό

Πρόβλημα διαχρονικό αποτελεί η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, η οποία απέφερε και το περιβαλλοντικό έγκλημα του Ασωπού. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που οργάνωσε το ΤΕΕ, από κοινού με το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Στερεάς, το Σάββατο, στο συνεδριακό Κέντρο Δήμους Θηβαίων.

Κατά την Ημερίδα τέθηκαν προς συζήτηση και οι δυο εκθέσεις αντίστοιχων ομάδων εργασίας που είχε συγκροτήσει το ΤΕΕ, τόσο για το πρόβλημα του Ασωπού ποταμού και τις προτάσεις αντιμετώπισής του, όσο και για τις ανάγκες χωροταξικής οργάνωσης της περιοχής και τα προβλήματα για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών στην περιοχή. Στόχος και των δυο να διαμορφωθούν και εφαρμοστούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου.

Μια περιοχή στην οποία, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ Στ. Ζαχαρόπουλος, είναι εγκατεστημένες 1.084 βιομηχανίες και βιοτεχνίες, χωρίς να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, κατάλληλη υποδομή και οι κατάλληλες υπηρεσίες, ώστε να αποτραπούν τα προβλήματα που σωρεύτηκαν στο πέρασμα του χρόνου.
Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλ. Περβαντάς τόνισε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους, όπως, επίσης, γνωστό και τι πρέπει να γίνει. Υπενθύμισε ότι από το 2003 συζητήθηκε μεταξύ ΤΕΕ και Νομαρχίας η αναγκαιότητα ενός ειδικού περιφερειακού χωροταξικού, το οποίο ουδέποτε προωθήθηκε, παρ’ όλες τις κοινές προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών βουλευτών, αλλά και τις διαβεβαιώσεις των Κυβερνήσεων, έως το 2007, οπότε και εντοπίστηκε το εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό ποταμό, εύρημα που ξεσήκωσε την τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως στην Βοιωτία, όπου ο δευτερογενής τομέας κυριαρχεί, η διαδικασία αδειοδότησης από τη Νομαρχία γίνεται μόνο με τέσσερις μηχανικούς, ενώ η διεύθυνση του τομέα υγείας λειτουργεί με τρείς υπαλλήλους και η διεύθυνση περιβάλλοντος με δύο άτομα προσωπικό !

Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη (σ.σ. η οποία επισκέπτεται σήμερα την περιοχή), θα εξαγγείλει μέτρα τα οποία θα γίνουν πράξη αυτή τη φορά.

Το πρόβλημα για την περιοχή ξεκίνησε εδώ και σαράντα χρόνια, με την εγκατάσταση των πρώτων βιομηχανιών, που συντελέστηκε χωρίς κανένα σχέδιο και δίχως υποδομές, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Δ.Ε. του ΤΕΕ Ηρ. Δρούλιας. Το ΤΕΕ δεν ασχολείται πρώτη φορά με τα προβλήματα της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου, υπογράμμισε. Όμως, η ρύπανση του Ασωπού έφερε το θέμα στην επικαιρότητα με δραματικό τρόπο και το ΤΕΕ, με την υψηλή ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα που το διακρίνει, προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την μελέτη ανάδειξη και διαμόρφωση τελικής πρότασης επίλυσης του προβλήματος της ρύπανσης του Ασωπού από υγρά τοξικά απόβλητα. Μεταξύ άλλων, η μελέτη του ΤΕΕ διαπίστωσε έλλειψη υποδομών ελέγχου και συγκέντρωσης του εξασθενούς χρωμίου, έναν ρυπαντή που απαιτεί ειδική μέθοδο διαχείρισης και διάθεσης, με συνέπεια αυτό να περνά στο πόσιμο νερό της περιοχής, με εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ύπαρξη κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, η αυστηρή χωροθέτηση των βιομηχανιών – βιοτεχνιών, καθώς και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την εύρυθμη λειτουργία τους, δεν αφορά μόνο την περιοχή των Οινοφύτων-Σχηματαρίου, αλλά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, κατέληξε ο κ. Δρούλιας.

Συνοπτικά οι προτάσεις της μελέτης του ΤΕΕ έχουν ως εξής:

Επανεκτίμηση και επικαιροποίηση της υπεδάφιας διάθεσης των επικίνδυνων–τοξικών αποβλήτων και άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται, σε συνδυασμό με σχέδια διαχείρισής τους και άμεσο καθαρισμό της παρόχθιας ζώνης του Ασωπού, διασφαλίζοντας στο εξής σε όλο το μήκος του πρόσβαση για συστηματικό έλεγχο.

Άμεση οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών και διευθύνσεων που έχουν την ευθύνη αδειοδότησης των βιομηχανιών και βιοτεχνιών, του ελέγχου, της προστασίας και της διαχείριση των υδάτινων πόρων, με εξειδικευμένο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό.
Μεσοπρόθεσμα είναι αναγκαία, μεταξύ άλλων:

Η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση της ποιότητας των νερών του Ασωπού.
Η εφαρμογή αντιρρυπαντικών συστημάτων, κατάλληλων τεχνικών και αυστηρών περιβαλλοντικών και νομοθετικών όρων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ειδικά για όσες σχετίζονται με την ύπαρξη τους εξασθενούς χρωμίου.

Η ανάπτυξη ενός on-line δικτύου συστηματικής παρακολούθησης της ποιότητα των νερών του ποταμού Ασωπού.

Η επικαιροποίηση και αναθεώρηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη διάθεση επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων ταυτόχρονα με την εκ νέου διαμόρφωσή του, εστιάζοντας στο νερό και τη διαχείριση των υδατικών πόρων και η συγκρότηση φορέων διαχείρισης και εποπτείας των μονάδων, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος, όχι μόνο στη περίπτωση του Ασωπού αλλά σε κάθε παρόμοια περίπτωση ανά την Ελλάδα.

Έμφαση στην απουσία χωροταξικής πολιτικής έδωσε και η περιφερειάρχης Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας Α. Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να βλέπουμε ως απειλή ή αντιστρόφως στόχο, κάθε επιχείρηση. Είναι ανάγκη να συμβάλλουν όλοι, είπε, ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις και να εφαρμοστούν αποτελεσματικά.

Για συλλογική ευθύνη έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Αγάτσα, είναι μείζον θέμα «που εκπέμπει SOS», είπε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει ότι υπάρχουν και καλές επιχειρήσεις, οι οποίες και θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα. Αναφερόμενη στα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει η υπουργός Περιβάλλοντος, είπε ότι θα δώσουν μια νέα πνοή στην περιοχή και στους κατοίκους της. «Είναι η ώρα μηδέν και πρέπει όλοι να στρέψουμε το βλέμμα σε πράξεις και να πάμε μπροστά» κατέληξε η βουλευτής.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μ. Γιαννάκης, τόνισε ότι η μη επίλυσή του προβλήματος είναι αποτέλεσμα διαχρονικής ευθύνης όλων. Υποστήριξε ότι υπάρχει δυσκολία να βρεθούν τρόποι επίλυσης του προβλήματος σε μια περίοδο χρεωκοπίας, όχι μόνο οικονομικής, αλλά και του πολιτικού συστήματος, παραδέχθηκε ότι εάν δεν είχε προκύψει το ζήτημα του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή δεν θα ασχολιόταν κανείς και εξέφρασε επιφυλάξεις αν μπορούμε να μιλάμε για προοπτικές και λύσεις. Ζήτησε να δεσμευτεί η Πολιτεία ώστε, να γίνει σύντομα πράξη, η μελέτη του ΕΜΠ που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της, αναφορικά με το σύστημα των κλειστών αγωγών που θα αποτρέψει την περαιτέρω ρύπανση από τις βιομηχανίες, δεχόμενος πως «η συσσωρευμένη εμπειρία και από την Ημερίδα του ΤΕΕ, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του Ασωπού».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ξένος επικέντρωσε την παρέμβασή του στην ανάπτυξη τονίζοντας ότι είναι δύο οι φιλοσοφίες: η μία εκείνη που εστιάζει στην κερδοφορία του κεφαλαίου με τις γνωστές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή και η άλλη που θα εξυπηρετεί τις διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες του λαού. Εξέφρασε επιφυλακτικότητα ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα ανακοινώσει η υπουργός Περιβάλλοντος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «του χρόνου εδώ θα είμαστε και θα συζητάμε τα ίδια»

Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αργυροπούλου, αναφέρθηκε στην έκταση του προβλήματος και τόνισε ότι το κόμμα της δεν προκρίνει ως λύση το κλείσιμο των βιομηχανιών, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε οικονομικό μαρασμό για την περιοχή.

Στην έλλειψη του χωροταξικού σχεδιασμού γενικότερα στην Ελλάδα και ειδικότερα στη περιοχή αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε Δήμαρχος Θηβαίων κ. Κουρκούτης, επισημαίνοντας ότι η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανεξέλεγκτης δράσης των βιομηχανιών, αλλά και μικρότερων συμφερόντων (ιδιοκτήτες γης), που επιδιώκουν να πουλήσουν τη περιουσία τους όσο πιο ακριβά γίνεται. Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να υπάρξει μία συμμαχία εμπνευσμένων ανθρώπων, που να αποβλέπουν σε ένα βιώσιμο αύριο, είπε χαρακτηριστικά.

Στην πρωτοβουλία του κόμματός του για τη δημιουργία Πράσινου Παρατηρητηρίου στον Ασωπό με στόχο την απόκτηση επιστημονικής τεκμηριωμένης γνώμης, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Λ. Μπούκλης, κάτι με το οποίο ήδη έχουν συμφωνήσει τα άλλα κόμματα, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Υπενθύμισε ότι με απόφασή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, 317 επιχειρήσεις της περιοχής υποχρεούνται να λάβουν μέτρα ώστε να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά, όπως είπε, 148 από αυτές δεν συμμορφώθηκαν και λειτουργούν παράνομα.

Στο σχέδιο διαχείρισης του περιβαλλοντικού κινδύνου για την περιοχή του Ασωπού, αναφέρθηκε η Γ.Γ. της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Μ. Καραβασίλη, τονίζοντας ότι :
το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο είναι ένα θέμα που ανέδειξε η τοπική κοινωνία, αλλά η Πολιτεία δεν είχε την ωριμότητα να πάρει τα μέτρα που θα σταματούσαν την επέκταση της ρύπανσης. Έτσι, μετά από δυόμισι χρόνια, η ρύπανση δεν έπαψε να συνεχίζεται και όσοι ρυπαίνουν εξακολουθούν να παραμένουν «άγνωστοι». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα αποτελέσματα μελέτης του ΙΓΜΕ, που είχε παραγγείλει το τ. ΥΠΕΧΩΔΕ το 2007, αποκρύφτηκαν με το αιτιολογικό ότι η μελέτη ήταν αναγνωριστική και μη επαρκής για να τεκμηριωθεί η κατάσταση της ρύπανσης.
Όπως επεσήμανε, επί 30 χρόνια στην περιοχή λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες μεταλλουργίας, αλουμινοβιομηχανίας, φινιριστήρια υφασμάτων (χρήστες τοξικών πρώτων υλών και διεργασιών «βρώμικης» παραγωγής) ανάμεσα σε βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, σε «άτυπο» βιομηχανικό πάρκο χωρίς υποδομές.

Οι περισσότερες μονάδες απορρίπτουν τα υγρά τους απόβλητα ανεπεξέργαστα, όχι μόνο στον Ασωπό, αλλά και απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα, με συνέπεια, περιβάλλον και δημόσια υγεία να έχουν φτάσει σε κρίσιμη κατάσταση και άνθρωποι ζώα και φυτά, να εκτίθενται στη επίδραση επικίνδυνων χημικών ουσιών, όπως μόλυβδος, εξασθενές χρώμιο, νιτρικά και χλωριούχα.

Ακολούθως η κ. Καραβασίλη αναφέρθηκε στην έρευνα αναφορικά με την αδειοδότηση των βιομηχανιών και βιοτεχνιών στη Βοιωτία που διέταξε στις αρχές του 2008 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, από την οποία διαπιστώθηκαν υπερβάσεις και παραβάσεις, καλώντας τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να λάβουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εξέδωσαν τις άδειες χωρίς να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη μελέτη του ΤΕΕ, από την οποία εντοπίστηκαν παραλείψεις ως προς τους ελέγχους των εργοστασίων, υπενθυμίζοντας μια αποστροφή της: «αν εξακολουθήσει ο εφησυχασμός τα προβλήματα θα διογκωθούν και μετά από λίγα χρόνια η περιοχή θα βιώνει χειρότερες καταστάσεις». Τέλος, παρουσίασε μελέτη του ΓΕΩΤΕΕ, η οποία εκπονήθηκε στις αρχές του 2010 για τον Ασωπό, σύμφωνα με την οποία εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα των υπόγειων νερών των περισσότερων υδροφόρων συστημάτων της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού εξαιτίας της ανεξέλεγκτης επιφανειακής διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων.

Το ΥΠΕΚΑ, όπως είπε η κ. Καραβασίλη ανταποκρινόμενο σε πάγια αιτήματα της Τοπικής κοινωνάς των φορέων και της βιομηχανίας επεξεργάστηκε σειρά μέτρων που στηρίζονται στους ακόλουθους άξονες:
  • διασφάλιση της δημόσιας υγείας, περιορισμός της ρύπανσης, χωρική τακτοποίηση–οργάνωση της άτυπης έως σήμερα βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου και θεσμική κατοχύρωση της αποτελεσματικής λειτουργίας των μέτρων.
Η εμπειρία που θα αποκτηθεί από την προσπάθεια αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας στους οικισμούς και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις παρά τον Ασωπό, υπογράμμισε η κ. Καραβασίλη μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπως στη Μεσσαπία της Εύβοιας.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το ΥΠΕΚΑ ξεκινά στις 17 Φεβρουαρίου διαβούλευση με όλους τους φορείς της περιοχής Οινοφύτων-Ασωπού, για την επιλογή της θέσης στην οποία θα εγκατασταθεί η κεντρική μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην οποία θα καταλήγουν τα βιομηχανικά λύματα, με βάση μελέτη του ΕΜΠ.

Τέλος, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της οδηγίας 2004/35/ΕΚ και του ΠΔ 148/2009 περί περιβαλλοντικής ευθύνης, σύμφωνα με τα οποία το περιβάλλον αποκτά και οικονομική αξία.

Όπως υπογράμμισε οι φορείς εκμετάλλευσης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, που προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά, είναι πλέον και οικονομικά υπόχρεοι για την αποκατάσταση της ζημιάς, αλλά και για την λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers