18 Νοεμβρίου 2007

Θα μας αντέξει το σχοινί ; Σύγχρονοι άνθρωποι, κάτοικοι πόλεων με τριτοκοσμικές υποδομές

Το θέμα της Ανάπτυξης στα Μεσόγεια χωρίς όμως τις απαιτούμενες υποδομές, άρχισε τον τελευταίο καιρό να απασχολεί, με πρωτοσέλιδες καταχωρήσεις και τις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. Ο Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης σε στενή συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς της ευρύτερης περιοχής, παρακολουθεί και ενημερώνει τους συμπολίτες μας μέσα από επιστημονικές ημερίδες και άρθρα τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο.
Σε ένα απόσπασμα από επιστολή που είχαμε στείλει στον τοπικό τύπο πριν μερικούς μήνες, επισημαίναμε τα εξής :

....Τι γίνεται όμως στην περιοχή μας, που η λέξη "υποδομές" αποτελεί ανέκδοτο, και πόσο μπορούμε ακόμα, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, να εφησυχάζουμε ;

Την τελευταία δεκαετία χτίστηκαν στον Γέρακα 2.567 κτίρια με 6.789 κατοικίες, από τις οποίες οι 1.400 μέσα στο 2005(!), στο Κορωπί 1.354 κτίρια με 2.516 κατοικίες, στο Μαρκόπουλο 2.520 κτίρια με 5.835 κατοικίες (από τις οποίες οι 1.000 πέρυσι) και στην Παλλήνη 1.332 κτίρια με 4.126 κατοικίες.

Από τα στοιχεία είναι εμφανές ότι την τελευταία πενταετία η οικοδομική δραστηριότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς κανέναν ουσιαστικό σχεδιασμό. Στην περιοχή και κατά μήκος της Αττικής Οδού μεταφέρονται χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό νέα επιχειρηματικά κέντρα, νέοι εμπορικοί πόλοι, νέες ξενοδοχειακές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Οι προϋπάρχουσες περιοχές κατοικίας και αγροτικής παραγωγής από κυρίαρχες χρήσεις μετατρέπονται σε απλά αποθέματα γης.

«Η τρομακτική οικιστική εξάπλωση στην περιοχή δεν συνοδεύτηκε με χρηματοδοτήσεις και αντίστοιχα έργα υποδομής - αποχέτευση, εσωτερικό οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά - όπως είχε προγραμματιστεί με την έλευση του αεροδρομίου στην περιοχή»

Νεόκτιστες πενταόροφες πολυκατοικίες χρησιμοποιούν ακόμα βόθρους!

Τα βυτιοφόρα εκκένωσης βόθρων βρίσκονται σε καθημερινή βάση μέσα στους δρόμους των πόλεων της περιοχής, προκαλώντας όχληση, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι συχνά τα βοθρολύματα δεν μεταφέρονται σε βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά σε ρέματα ή οπουδήποτε αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση βόθρων δεν είναι μακροχρόνια λύση, καθώς ο κορεσμός τους είναι αναπόφευκτος. Ήδη σε ορισμένες περιοχές εμφανίζονται φαινόμενα... Θριασίου, με πολίτες να ρίχνουν στο δρόμο με σωλήνες τα απόνερα των πλυντηρίων!

Οι βιομηχανικές περιοχές στα Μεσόγεια δεν είναι ακόμα χωροθετημένες και διαμορφωμένες. «Στο Μαρκόπουλο, στην Βάρης - Κορωπίου και στην Παιανίας - Μαρκοπούλου έχουν δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων χώροι υποδοχής δραστηριότητας δευτερογενούς τομέα, χωρίς να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κορωπίου, την οποία ερεύνησε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εντόπισαν ολικό και εξασθενές χρώμιο σε έξι τουλάχιστον γεωτρήσεις, αλλά και σημαντική μόλυνση σε χώρους παρακείμενους σε επιχειρήσεις.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι φορείς της περιοχής, η απόρριψη καρκινογόνων ουσιών στο υπέδαφος συνεχίζεται ανενόχλητα, παρά τη δημοσιοποίηση του θέματος και τους ελέγχους της Πολιτείας. Η αλόγιστη επίσης χρήση αζωτούχων λιπασμάτων απειλεί έδαφος και νερό. «Υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών εντοπίζονται ακόμα και σε πόσιμο νερό»

Ο υδροφόρος ορίζοντας των Μεσογείων επιβαρύνεται και από άλλους ρύπους. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την ύπαρξη μετάλλων, σε αυξημένες ποσότητες, στα επιφανειακά νερά γύρω από το αεροδρόμιο. Το ρέμα της Ραφήνας έχει μετατραπεί σε οχετό όπου ο καθένας ρίχνει ό,τι θέλει.

Οι 140.000 κάτοικοι της περιοχής από το Μαρκόπουλο, τα Σπάτα και την Παλλήνη ώς τη Ραφήνα, τη Νέα Μάκρη, την Παιανία και την Ανθούσα, που κάποτε, όλη αυτή η περιοχή αποτελούσε το «μάννα» της Αττικής, παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τη μετάλλαξή της με αγωνία και πολλά ερωτηματικά. Η υποβάθμιση των Μεσογείων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Επιμέλεια κειμένου: Θεόδωρος Σταματίου, Κων/νος Ρίπης

Στον ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ακολουθούν οι εξής αναρτήσεις.

  • Στις 9.11.07 αναρτήθηκε το ακόλουθο άρθρο


  • Στις 4.11.07 αναρτήθηκε το ακόλουθο άρθρο με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ¨ΤΟ ΒΗΜΑ"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Αναπτυξιακός και Επιστημονικός Σύνδεσμος της πόλης μας σε συνεργασία και με άλλες Οργανώσεις Πολιτών της περιοχής μας είχε πραγματοποιήσει στις 29-05-2006, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, θέλοντας να συμβάλλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίλυση προβλημάτων των Ο.Τ.Α. Βορείων Μεσογείων Ανατολικής Αττικής.

Σαν πρώτο θέμα είχε παρουσιαστεί :
Η Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής των Μεσογείων με εισηγητές

τον κ. ΣΠΥΡΟ ΛΕΚΚΑ, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. ΑΝΤΩΝΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, Πρόεδρο Δ.Σ. Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων & Μέλος Δ.Σ. Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

  • Στις 19.10.07, αναφορά στη μόλυνση των γεωτρήσεων στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου.




Επανερχόμαστε με το πρωτοσέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" στις 17-18.11.07


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΣΤΙΚΑ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

1.500 - 2.000 λίτρα βοθρολυμάτων
ανά δευτερόλεπτο εκιμάται ότι καταλήγουν στο έδαφος,

82 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού ανιχνεύθηκαν σε γεώτρηση στο Κορωπί, 60 - 100 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου και μεγάλες ποσότητες κολοβακτηριδίων στα υπόγεια ύδατα, στη θάλασσα και στους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής

Αέρας - δηλητήριο από τις συγκεντρώσεις - πανευρωπαϊκά ρεκόρ των αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Μόλυνση από βοθρολύματα, τα οποία απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στους δρόμους και τις ρεματιές, στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στα νερά της θάλασσας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

Διοξίνες από παράνομες χωματερές, βιομηχανική ρύπανση με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, ραγδαία οικιστική ανάπτυξη χωρίς σχεδιασμό. Αυτό είναι το εφιαλτικό περιβάλλον στο οποίο ζουν πάνω από 200.000 άνθρωποι στην Ανατολική Αττική, την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή του νομού. Χαρακτηριστικό της "φιλετοποίησης" είναι ότι από το 2001 έως σήμερα η αύξηση της τιμής των ακινήτων φτάνει έως και το 100%!

Το Κορωπί κατέχει τα πρωτεία της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10, με μέσες συγκεντρώσεις της τάξεως των 64,7 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα του Διεθνή ΑερολιμέναΑθηνών. Αμέσως μετά το Κορωπί στην Ανατολι­κή Αττική έρχονται τα Σπάτα με 47,6 μgr/m3 αιωρουμένων σωματιδίων, το Μαρκόπουλο (40,6) και τα Γλυκά Νερά (39,3). Χα­ρακτηριστικό είναι ότι η Λυκόβρυση, η πλέον επιβαρημένη περιοχή στο Λεκανοπέδιο, είχε μέσες συγκεντρώσεις ΡΜ10 για το 2006 59 μgr/m3.

Πάνω από τα όρια. «οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που έχουν καταγραφεί στο Κορωπί είναι ιδιαίτερα υψηλές - ξεπερνούν κατά πολύ τα 40 μικρογραμμάρια που θέτει ως όριο η Ε.Ε. για τις μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Κλέα Κατσουγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Υγιεινής - Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. «Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες επιπτώσεις η αύξηση της θνησιμότητας για αύξηση συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια υπολογίζεται στο 0,5%», συμπληρώνει. Για το Κορωπί, όπου οι συγκεντρώσεις φτάνουν τα 24,7 μικρογραμμάρια ΡΜ10 πάνω από τα ετήσια όρια που έχει θέσει η Ε.Ε., η αύξηση της θνησιμότητας, ανέρχεται στο 1,25%.

«Ήρθαμε στην Ανατολική Αττική για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σήμερα με την ανάπτυξη χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, σε πολλούς δρόμους έχουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα, δεν υπάρχει αποχέτευση και λειτουργούν παράνομες χωματερές», αναφέρει ο οικονομολόγος δρ. Ιωάννης Μουρμούρης.

Χωρίς Βιολογικό καθαρισμό.

Εκτιμάται ότι 1.500 με 2.000 λίτρα ακάθαρτων υγρών λυμάτων το δευτερόλεπτο, κατά τις ώρες αιχμής, καταλήγουν στο έδαφος και τον υπόγειο υδροφόρο ορί­ζοντα των Μεσογείων μέσω απορροφητικών βόθρων καθώς και στη θάλασσα και τους δρόμους της Ανατολικής Αττικής μέσω αγωγών. Σύμφωνα με δύο μελέτες βιολογικών καθαρισμών στα κεντρικά Μεσόγεια και στη Ραφήνα, των οποίων η κατασκευή δεν έχει προχωρήσει, υπολογιζόταν ότι κατά τις ώρες αιχμής το 2030 από 550.000 κατοίκους θα έφταναν στις εισόδους των μονάδων περί τα 4.500 λίτρα ακάθαρτων λυμάτων το δευτερόλεπτο. Σήμερα ο πληθυσμός των Μεσογείων ξεπερνάει τις 250.000, ενώ ο μόνος βιολογικός καθαρισμός στην Κερατέα και το Λαύριο εξυπηρετεί περίπου 25.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι 225.000 κάτοικοι κατά τις ώρες αιχμής «παράγουν» περί τα 2.250 λίτρα λυμάτων το δευτερόλεπτο. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις περιοχές, για τις οποίες η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για έλλειψη αποχέτευσης και συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ήταν η Αρτέμιδα, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, η Νέα Μάκρη και η Ραφήνα. «Οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού που θα φτιαχτούν στην περιοχή θα πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όχι όπως αυτές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αναφέρει η νομαρχιακή σύμβουλος Ανατολικής Ατπκής κ. Χριστιάνα Φράγκου.

Βοθρολύματα στους δρόμους - επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα

Οι περισσότερες κατοικίες που έχουν φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική, αλλά και οι παλαιότερες, διαθέτουν απορροφητικούς βόθρους. Μάλιστα, κάποιοι τους έχουν συνδέσει με αγωγούς ομβρίων υδάτων και τα λύματα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στους δρόμους», αναφέρει ο δρ Ιωάννης Μουρμούρης από την Οικολογική Κίνηση Παλλήνης. «Επίσης, ως βόθροι χρησιμοποιούνται και παλιά πηγάδια της περιοχής», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Μπέλλος, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κορωπί­ου. «Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει βράδυ στο Μαρκόπουλο να αδειάζουν βόθροι πολυκατοικιών με μοτέρ στον δρόμο», λέει η γιατρός κ. Γεωργία Στουραΐτη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, από τους απορροφητικούς βόθρους και τα πηγάδια βλαβερές ουσίες καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, ο οποίος πέρα από τα κολοβακτηρίδια παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου αλλά και νιτρικών από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες.

«Το αεροδρόμιο αδειάζει νερό με κολοβακτηρίδια»

Στις 14 Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε πλημμυρικό επεισόδιο στη βόρεια πλευρά εκτός του Δχεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Όπως είπαν, άδειαζαν τις δεξαμενές πυρόσβεσης σε αγωγούς ομβρίων υδάτων. Σε αυτοψία που διενεργήθηκε από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ελήφθησαν δείγματα νερού και εστάλησαν προς ανάλυση. Το ένα εργαστήριο εντόπισε κολοβακτηρίδια κοπράνων e.coli σε τιμές 36 mg/100ml», λέει στα «ΝΕΑ» η νομαρχχακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής κ. Χριστιάνα Φράγκου. Τονίζει μάλιστα ότι δεν μπορεί να καταλάβει πώς ανιχνεύθηκαν κολοβακτηρίδια κοπράνων σε νερά που προέρχονται από δεξαμενές πυρόσβεσης, «οι οποίες, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, γεμίζουν με καθαρό, πόσιμο νερό». «Τα κολοβακτηριοειδή κοπράνων, επειδή έχουν προέλευση τον εντερικό σωλήνα ανθρώπων και θερμόαιμων ζώων, υποδεικνύουν μόλυνση κοπρανώδους προέλευσης του νερού και στην περίπτωση αυτή είναι βέβαια αυτονόητος ο κίνδυνος να υπάρχουν και παθογόνοι μικροοργανισμοί», αναφέρει ο δρ Εμ. Βελονάκης από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Έπειτα από ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2004, ανάμεσα σε άλλες παραβάσεις διαπιστώθηκε και ότι τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) αντί για άρδευση εντός του αεροδρομίου οδηγούνταν στις λεκάνες απορροής ομβρίων με συνακόλουθη διοχέτευσή τους εκτός του χώρου..

Διοξίνες και καρκινογόνες ενώσεις, από τις χωματερές στην τροφική αλυσίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Επικίνδυνες διοξίνες, ΡΟΒδ και άλλες επικίν­δυνες καρκινογόνες ενώσεις σε υψηλές συ­γκεντρώσεις ανιχνεύτηκαν σε δείγματα τροφών που συνέλεξαν επιστήμονες κοντά σε οκτώ χωμα­τερές που δέχονται τα σκουπίδια της Ανατολικής Αττικής. Τα σκουπίδια πετώνται όπως όπως σε πα­ράνομες χωματερές στο Λαύριο, στην Κερατέα, στα Καλύβια, στην Παιανία, στο Μαρκόπουλο, στο Γραμ­ματικό, στον Ωρωπό, στον Κάλαμο. Σε αυτές τις περιοχές ωστόσο - όπως και σε δεκάδες άλλες στην Ελλάδα-κλιμάκια του Πανεπιστημίου της Αθήνας πραγματοποιούν συνεχείς έρευνες: Συλλέγουν αυ­γά, ελιές, χόρτα, γάλα από κατσίκες από περιοχές που βρίσκονταν σε απόσταση έως και ένα χιλιό­μετρο από τις παράνομες χωματερές.
4 φορές πάνω από τα όρια. Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα είναι ανησυχητικά: Οι συγκεντρώσεις διοξινών και τοξικών ουσιών σε τρόφιμα ήταν έως και τέσσερις φορές πάνω από τα όρια ασφαλείας. 'Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, το μέγεθος της κάθε χωματερής, η κατάσταση του υπεδάφους της περιοχής, το φυσικό ανάγλυφο και οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται επηρέασαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ένα: «Από τις χωματερές της περιοχής διαφεύγουν με τις βροχές μεγάλες ποσότητες τοξικών: Βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, χρώμιο, αρσενικό, υδράργυρος), οργανικές χλωριωμένες ενώσεις, πολυκυκλχκοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες», αναφέρει ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Παναγιώτης Σίσκος, που είναι επικεφαλής των ερευνών. Την ίδια στιγμή, ο Νότιος Ευβοϊκός υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά μέρα με την ημέρα. «Η ισχύουσα νομοθεσία για την επεξεργασία των λυμάτων με ιδιόκτητους βιολογικούς καθαρισμούς, δεν εφαρμόζεται. Το φαινόμενο της ρύπανσης και της μόλυνσης που υφίστανται τα νερά από την απόρριψη λυμάτων και τοξικών αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων της Εύβοιας, της Αττικής ακόμα και της Βοιωτίας, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν γρήγορη ανανέωση των νερών», αναφέρει ο βιολόγος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κ. Γιώργος Τριαντάφυλλου.

Γεωτρήσεις με χρώμιο λειτουργούν ακόμη!

Κατά τις έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή του Κορωπίου το 2006, οπότε ανιχνεύθηκε στα υπόγεια ύδατα καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις 82 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, εντοπίστηκαν καχ μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου. «Η κατανομή του ψευδαργύρου παρουσιάζει δυσανάλογα υψηλές τιμές, 60 έως 100 φορές υψηλότερες από αυτές της ευρύτερης περχοχής», ανέφερε η έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Στα δείγματα των γεωτρήσεων που λύθηκαν, οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν από 5 έως 8.500 μικρογραμμάρια ψευδαργύρου ανά λίτρο νερού!

Στις 9 Μαΐου 2007 η Διεύθυνση Προστασίας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων απέστειλε στην Περχφέρεια και τη Νομαρχία Αττικής, καθώς και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προτάσες για τη λήψη άμεσων μέτρων. Ανάμεσα σε άλλα αναφερόταν η «διερευνηση των επιπτώσεων στην τροφική αλυσίδα της υψηλής περιεκτικότητας του αρδευτικού νερού σε χρώμιο και ψευδάργυρο», καθώς και η «απαγόρευση χρήσης νερού προς άρδευση από γεωτρήσεις όπου έχει εντοπιστεί αυξημένη ποσότητα χλωριόντων». Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής εισηγήθηκε στην Περιφέρεια τη σφράγιση των γεωτρήσεων στις οποίες παρουσιάζονταν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και ψευδαργύρου, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο νομάρχης κ. Λεωνίδας Κουρής, - η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή. Οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις δεν χρησχμοποιούνται για την ύδρευση των κατοίκων, αλλά για άλλες χρήσεις - ίσως και για άρδευση.
Ραγδαία οικιστική ανάπτυξη χωρίς αποχέτευση στον Γέρακα του 2007 !

1 σχόλια:

paraxeno on 19/11/07, 10:43 μ.μ. είπε...

Καλησπέρα σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη νέα δράση του Οικολογίου εν όψει των εορτών, που έχει σκοπό την ενδειξη αλληλεγγύης σε περιοχές που βίωσαν τις φωτιές του καλοκαιριού, δεν ειναι φιλανθρωπική εκδήλωση αλλά δήλωση ότι ειμαστε κοντά τους κάτω από τον ίδιο ουρανό που νοσεί με κάθε καταστροφή - εάν βρειτε την δράση αυτή ενδιαφέρουσα, παρακαλώ υποστηρίξτε την μέσα από τις σελιδες σας, ή με όποιον άλλο τρόπο θεωρήσετε ικανό, (εντός της εβδομάδας θα έχουμε 'έτοιμο και μπανερ που θα την υποστηρίζει), ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα υλοποίησής της - για το λόγο αυτό στέλνουμε την ανακοίνωση τούτη σε χώρους που είναι συναφείς και ευαίσθητοι στα περιβαλλοντικά θέματα που μας απασχολούν όλους... και συναγωνιστές μας στον αγώνα αυτό για την ομαλή συνέχιση της ζωής μας σε υγιές και καθαρό περιβάλλον, σε τούτο τον όμορφο κόσμο που μας φιλοξενεί...

Ευχαριστώ πολύ

Χριστουγεννιάτικη αλυσίδα αγάπης του Οικολογίου για να σβήσει η φωτιά του καλοκαιριού…

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας

 

Followers